Доступність посилання

ТОП новини
Пара дивиться на палаючу будівлю, пошкоджену внаслідок ракетного удару, Одеса, 29 квітня 2024 року
Пара дивиться на палаючу будівлю, пошкоджену внаслідок ракетного удару, Одеса, 29 квітня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

На Харківщині біля Ізюма збили російський вертоліт Ка-52 – ОВА

На Харківщині біля міста Ізюм військові ЗСУ збили російський сучасний вертоліт Ка-52, повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Що прикметно, вертоліт збили ракетою українською виробництва «Стугна». Цим самим наші військові врятували сотні українських життів!», – написав він у телеграм.

Також сьогодні біля Ізюма ЗСУ знищили російські танки, які прорвалися до Барвінкового, втрати противника уточнюються, додав Синєгубов.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на 5 квітня Росія у війні проти України втратила 134 гелікоптери.

25 березня Генеральний штаб збройних сил РФ лише вдруге за понад місяць масштабної війни проти України оприлюднив дані про втрати російських військ, згідно з якими 1 351 російський військовослужбовець загинув, ще 3 825 – зазнали поранень​.

За оцінками НАТО, під час військових дій могли бути вбиті від 7 до 15 тисяч російських військових, писало видання Time 24 березня. При цьому разом із пораненими загальні втрати військ Росії можуть сягати 30–40 тисяч людей.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Шмигаль розповів, як працюватиме відновлення деокупованих територій

Кабінет міністрів України ухвалив низку рішень щодо відновлення звільнених територій, в тому числі – механізм оцінки, чи підлягають пошкоджені бойових діями будівлі відновленню. Про це пресслужба уряду повідомила 5 квітня з посиланням на прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

«За останні кілька днів українські війська звільнили від окупантів Київську, Чернігівську та Сумську області. Весь світ побачив сотні вбитих і закатованих українців, побачив майже повністю зруйновані міста, побачив майже повністю зруйновану критичну інфраструктуру. Наша задача — відновити життя на цих територіях, наскільки це можливо», – сказав він на засіданні 5 квітня.

Читайте також: Російська агресія знищила понад 13% українських доріг – «Укравтодор»

Шмигаль також повідомив, що в прифронтових містах триває роздача наборів гуманітарної допомоги – харчів та засобів гігієни, яких роздали майже 200 тисяч.

«Найбільше: в Донецькій, Харківській та Київській областях. Всього сформуємо майже 12 мільйонів таких наборів, вже закупили 133 тисячі тонн продовольства на майже 4 мільярди гривень», – зазначив він.

Паралельно з оцінкою обсягів пошкоджень «Укрзалізниця» буде закуповувати будівельні матеріали для передачі на місця, сказав голова уряду.

Читайте також: Україна витрачає на місяць бойових дій близько 10 млрд дол – нарада у Зеленського

Він також підкреслив, що значних пошкоджень зазнала й критична інфраструктура – зокрема, газопроводи, лінії електропередач, водопостачання.

За його словами, «Нафтогаз» допоможе профінансувати відновлення цієї інфраструктури. Для цього через «Ощадбанк» компанії буде надано кредит на 4,5 мільярда гривень.

За даними Міністерка економіки, станом на 28 березня одноразові збитки української економіки від повномасштабної російської агресії склали 564,9 мільярдів доларів.

Євросоюз видворяє 19 російських дипломатів із Бельгії

Європейський Союз оголосив 19 російських дипломатів персонами нон­-ґрата за «участь у діяльності, що суперечить їхньому дипломатичному статусу» – про це повідомили 5 квітня міжнародні медіа з посиланням на заяву блоку.

Дипломатів зобов’язали залишити Бельгію, в якій розташовані керівні структури Євросоюзу.

Йдеться про співробітників постійного представництва Росії при Євросоюзі в Брюсселі. Розпорядження про їхнє видворення видав представник ЄС з зовнішніх справ Жозеп Боррель.

«Я вирішив визнати кількох посадовців постійного представництва Російської Федерації в ЄС персонами нон-ґрата за участь у діяльності, яка суперечить їхньому дипломатичному статусу», – заявив Боррель.

Читайте також: Італія висилає 30 російських дипломатів. Росія погрожує відповіддю

Керівництво ЄС підкреслює, що скорочення російського постійного представництва – це ще й протест, пов’язаний із повідомленнями про вбивства російськими солдатами мирних громадян в українських містах, які опинилися під контролем збройних сил РФ після початку російського вторгнення 24 лютого. Москва стверджує, що все це – «постановка» Києва.

У російському МЗС заявили 5 квітня, що вислання 19 співробітників постпредства Росії при Євросоюзі не залишиться без відповіді.

Раніше про рішення вислати із країни дипломатів Росії оголосили Данія, Швеція, Німеччина, Франція, Італія. Росія обіцяла заходи у відповідь.

Українців за кордоном закликають до масштабних активних дій на підтримку України

Громадські активісти, журналісти, актори та науковці закликають українців, які живуть за кордоном, до проведення масштабних активних дій – демонстрацій, акції, підписання петицій – для підтримки України та її перемоги.

«Ми дуже вдячні країнам Заходу та їх лідерам за підтримку нашої держави у боротьбі із російським загарбником. Водночас кроки, які зробили для нас наші західні партнери є недостатніми та не дозволяють на даний час зупинити воєнні злочини Путіна проти України. Довгі вагання політиків, їх хибна віра, що війна не торкнеться інших народів призводить до зростання нахабності та цинізму у діях російсько-фашистських військ та продукує у них відчуття безкарності», – йдеться у зверненні.

Тому українців за кордоном закликають активно «просувати політичні та економічні вимоги, що дієво зупинять Путіна».

На думку підписантів звернення, потрібно вимагати додаткових санкцій щодо повної торговельної блокади Росії, виключення Росії з постійних членів Радбезу ООН та позбавлення її участі в інших міжнародних організаціях як країни-агресора, а також активізувати зусилля щодо збору доказів для притягнення Росії та її керівництва до Міжнародного кримінального суду.

Від початку війни у Росію з України вивезли понад 600 тисяч людей – російський посол в ООН

Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя заявив під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що від початку вторгнення РФ в Україну до Росії перевезли понад 600 тисяч людей, зокрема більше ніж 119 тисяч дітей.

Небензя, який виступав після звернення до Радбезу президента України Володимира Зеленського, заперечив, що це вивезення є масовою депортацією, на чому наголошує влада України.

«І ми не говоримо про будь-який вид примусу чи викрадення, як це люблять представляти наші західні партнери, а скоріше про добровільне рішення цих людей, про що свідчать багато з тих відео, які доступні в соціальних мережах», – сказав Небензя.

Наприкінці березня уповноважена Верховної Ради з прав людини України Людмила Денісова запросила у своєї російської колеги Тетяни Москалькової списки українців, яких примусово вивезли на територію Росії.

Говорячи про кількість вивезених українців, Денісова називала цифру в пів мільйона людей. Перші 90 тисяч, за її даними, забрали з територій окремих районів Донецької та Луганської областей ще 18 лютого, тобто до початку повномасштабного російського вторгнення.

Спершу, за словами Денісової, люди потрапляють до так званих фільтраційних таборів Донецької області. Потім їх везуть автобусами до російського Таганрога, а звідти вже потягами розвозять по Росії – до Омської, Томської областей, Пермського краю. Є випадки вивезення українців на Сахалін.

«На жаль, у нас немає списків цих людей. Є тільки окремі свідчення родичів або самих людей, які зателефонували нам на гарячу лінію й повідомили, що їх примусово вивезли і вони перебувають там у якомусь дитячому садочку міста Таганрог, сплять на підлозі… Ну, і всі ці жахи їх пересувань до тих пір, поки у них є зв’язок», – сказала Денісова, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про наявність списків українців, вивезених до Росії.

Нові санкції ЄС означають «майже повну торговельну ізоляцію» Росії – міністр інфраструктури України

Новий пакет санкцій блокує більшість шляхів для зовнішньої торгівлі Росії – про це йдеться в коментарі міністра інфраструктури України Олександра Кубракова 5 квітня.

«Ці рішення означають майже повну торговельну ізоляцію окупанта, який, попри антилюдські дії в Україні, все ще міг працювати на європейських ринках. Тепер цього не буде, адже автомобільні, морські та авіаційні шляхи закриті. Вже у короткостроковій перспективі ми зможемо спостерігати масштабний негативний вплив нових санкцій на економіку як росії, так і білорусі», – прокоментував Кубраков.

Він подякував своєму відомству та колегам-міністрам із країн Європейського союзу, які «дотискали ці санкції на своєму рівні».

Читайте також: Мельник – Штайнмаєру: «визнання помилок – недостатньо, потрібні дії»

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 5 квітня оголосила про п’ятий пакет санкцій Європейського союзу проти Росії та її поплічників. Він передбачає, зокрема, заборону доступу російським судам до портів Євросоюзу, заборону роботи російських і білоруських автотранспортних операторів, а також обмежує імпорт вугілля з Росії.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід запровадити «матір усіх санкцій»: припинити купувати нафту, газ і вугілля у Росії, щоб запобігти повторенню «нових Буч».

Заява пролунала на тлі вторгнення Росії в Україну і повідомлень про те, що в передмісті Києва Бучі, яке близько місяця займали російські військові, виявили тіла сотень убитих цивільних жителів. Міноборони Росії відкинуло звинувачення у вбивствах мирних жителів і назвало численні фото і відеосвідчення «постановкою».

Блінкен звинуватив Росію у проведенні «навмисної кампанії» звірств у Бучі

Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив Москву у проведенні «навмисної кампанії» звірств у Бучі під Києвом.

«Те, що ми бачили в Бучі, не є випадковим актом злочинного підрозділу. Це навмисна кампанія: вбивати, катувати, ґвалтувати, чинити звірства. Повідомлення більш ніж заслуговують довіри, докази відкриті для світу», – сказав Блінкен журналістам 5 квітня перед від’їздом на зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ, в тому числі Ірпінь, Буча, Гостомель. Після відступу російських військових у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки загибелі цивільних.

Україна і деякі представники Заходу вимагають притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини через події на Київщині.

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних». Росія навіть намагалася скликати засідання Ради безпеки ООН, заявивши про «кричущу провокацію українських радикалів у Бучі». Втім, Рада безпеки ООН відхилила цю ініціативу.

5 квітня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що російських військових, які чинили звірства у Бучі на Київщині, знову повертають в Україну.

Омбудсмен: над військовополоненими жінками знущалися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що жінки-військовослужбовці, яких нещодавно визволили з російського полону, були піддані катуванню та жорстокому поводженню. Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, за даними омбудсмена, полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально.

Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь в зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову, додає Денісова.

Вона наголошує, що такі дії з боку РФ є порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, і закликає міжнародні організації врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Російська сторона заяв Денисової не коментувала, проте раніше звинувачувала Україну в нібито відмові поводитися з полоненими російськими військовими відповідно до Женевської конвенції. В МЗС України ці заяви назвали черговими фейками.

1 квітня внаслідок обміну полоненими вдалося звільнити 86 українських військових, серед них було 15 жінок.

Женевська конвенція про поводження з військовополоненими, яку Україна ратифікувала у 1954 році, передбачає, серед іншого, заборону насилля, засудження та застосування покарання без попереднього судового рішення.

Мера Рубіжного підозрюють у колабораціонізмі – Офіс генпрокурора

Щодо мера міста Рубіжне на Луганщині порушили кримінальне провадження за статтею «колабораціонізм», повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За даними слідства, у березні 2022 року мер здійснював публічні заклики до підтримки рішень та дій Російської Федерації в частині так званої «військової операції» на території України, збройних формувань та окупаційної адміністрації РФ. Також він закликав до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією РФ, до невизнання поширення державного суверенітету на тимчасово окупованій території України», – зазначають в ОГПУ.

Російська армія, за даними українських військових, безперервно обстрілює місто Рубіжне Луганської області. Як стверджує Генштаб ЗСУ, нині основні зусилля війська РФ зосереджують на взятті під контроль цього та інших насеоених пунктів Донбасу.

5 квітня у російська армія влучила тут у цистерну з азотною кислотою.

Максим Левін і його роботи. Фотожурналіст загинув на війні Росії проти України (фотогалерея)

Професіоналізм фотожурналіста полягає у здатності спіймати момент, який розповість аудиторії про те, що відбувається. Під час війни – така робота пов'язана з прямим ризиком для життя.
Український фотокореспондент та документаліст Максим Левін, який знімав для Радіо Свобода, а також Reuters, BBC та Associated Press, загинув, висвітлюючи вторгнення Росії в Україну.

Помічник президента України повідомив, що Левін зник безвісти 13 березня у Київській області. 1 квітня тіло Макса Левіна було знайдено біля села Гута Межигірська. Генпрокуратура України заявила, що, за попередніми даними, Левін зазнав двох смертельних поранень, у нього стріляли зі зброї військовослужбовців російської армії.

У 40-річного Левіна залишилися дружина та четверо дітей.

Радіо Свобода зібрало фотографії, зняті Максом Левіном у різний час.

Дивіться фото тут

Генштаб ЗСУ: Росія продовжує перегрупування військ

Росія продовжує заходи з перегрупування своїх військ, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України 5 квітня.

«Противник не відмовився від мети операції щодо встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Намагається покращити положення підрозділів у Таврійському та Південнобузькому операційних районах», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, на Сіверському напрямку триває вивезення залізницею і військово-транспортними літаками військової техніки збройних сил РФ із території Білорусі. Водночас виявлено переміщення окремих підрозділів білоруських військ у напрямку державного кордону України, можливо, для ротації підрозділів, що залучені до посилення охорони державного кордону.

Російські військові в Бучі намагалися спалити тіла 6 вбитих цивільних – Офіс генпрокурора

Російські військові у Бучі намагалися спалити тіла шістьох вбитих цивільних українців, повідомляє Офіс генерального прокурора та додає, що за цим фактом вже порушене і розслідується кримінальне провадження.

«Під час слідчих дій встановлено, що на тілах загиблих є сліди насильницької смерті й катувань. На місці працюють прокурори Бучанської окружної та Київської обласної прокуратур спільно з працівниками поліції. Вживаються заходи щодо встановлення всіх обставин злочину. Досудове розслідування триває», – зазначають в ОГП.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ, в тому числі Ірпінь, Буча, Гостомель. Після відступу російських військових у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки загибелі цивільних.

Україна і деякі представники Заходу вимагають притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини через події на Київщині.

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних». Росія навіть намагалася скликати засідання Ради безпеки ООН, заявивши про «кричущу провокацію українських радикалів у Бучі». Втім, Рада безпеки ООН відхилила цю ініціативу.

5 квітня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що російських військових, які чинили звірства у Бучі на Київщині, знову повертають в Україну.

Буча може почати повертатися до нормального життя через тиждень – мер

Буча може почати повертатися до нормального життя через тиждень, сподівається мер Бучі Анатолій Федорук.

«Маю надію, що через тиждень ми будемо мати можливість потихеньку повертатися до нормального життя в тих умовах, які вже є. Працюємо над відновленням водопостачання і газопостачання», – сказав він в ефірі спільного телемарафону.

Мер додав, що вже після 7 квітня лікарі, спеціалісти, які забезпечували життєдіяльність міста, можуть повертатися.

За його даними, наразі в Бучі перебувають майже 3700 людей.

2 квітня Міноборони України повідомило про звільнення всієї Київської області від російських військ. Після відступу військ РФ стали відомі численні свідчення про масові факти загибелі мирних жителів. Зокрема, як повідомив в ефірі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко, у Бучі під час окупації російськими військами загинули щонайменше 400 людей.

Правоохоронці станом на 4 квітня зафіксували 1200 фактів воєнних злочинів, вчинених російськими військовими на Київщині.

Мародерство і грабунки у великих масштабах – мер Федоров про ситуацію в Мелітополі

Мелітополь заполонили мародерство і грабунки у великих масштабах, заявив мер міста Іван Федоров в ефірі Радіо Свобода.

«Ситуація досить тяжка, тому що услід за тими гуманітарними проблемами, які утворили окупанти (це – нестача продуктів харчування, медикаментів, палива) сьогодні ще й почався новий виток мародерства та грабунків, але уже у великих масштабах, якими керує самопроголошена міська голова Галина Вікторівна Данильченко під охороною російських солдатів», – наголосив він.

За словами Федорова, грабунків та мародерства у Мелітополі насамперед зазнають комерційні установи і бізнесмени.

«Наприклад, два дні тому вони пограбували майданчик сільгосптехніки. Учора вони ще раз пограбували майданчик, де були частини до сільгосптехніки, а також комбайни», – зазначив Федоров.

Він також додав, що його команда намагається контролювати ситуацію у Мелітополі «наскільки це можливо».

Водночас Федоров зазначив, що українські правоохоронні структури наразі не присутні у місті, адже змушені були евакуюватися з Мелітополя через його окупацію.

Наразі місто тимчасово контролюється російськими військовими та представниками Росгвардії.

Зеленський запропонував створити в Києві відділення ООН щодо підтримки миру

Україна готова надати ООН майданчик для створення відділення, яке може спеціалізуватись на превентивних заходах для підтримку миру. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час свого виступу в Раді безпеки ООН.

«Україна готова надати майданчик для одного з головних офісів оновленої системи безпеки. Як офіс в Женеві, що спеціалізується на правах людини, як офіс в Найробі, який спеціалізується на захисті навколишнього середовища, так офіс в Києві може спеціалізуватись на превентивних заходах для підтримання миру», – сказав він.

Український президент також наголосив, що настав час реформувати ООН, щоб передати наступним поколінням «дієву ООН» яка зможе превентивно реагувати на безпекові виклики.

ООН має чотири основних відділення у різних куточках світу. Це штаб-квартира в Нью-Йорку, відділення у Женеві, у Відні та відділення у Найробі.

Окупанти просунулися на Донбасі. Зеленський в ООН. План знищення України | Свобода Live

«Відбудувати «Мрію». Чи зможе Україна створити новий найбільший літак світу після знищення війною АН-225?

У перші дні війни російські війська обстрілом знищили ангар і спалили найбільший літак світу – АН-225 «Мрія», який був на летовищі в Гостомелі, за який велися запеклі бої. Після звільнення Гостомеля на Київщині українськими військами – коли вдалося побачити рештки спаленої «Мрії» – в авіаційних колах України знову обговорюють можливість побудови нового літака Ан-225. Радіо Свобода поспілкувалась з фахівцями – їхні думки розділились: все залежатиме, для яких цілей будувати нову «Мрію».

Бої за летовище в Гостомелі почалися одразу з російським вторгненням в Україну. Гостомель мав стратегічне значення і Росія планувала використати аеродром під Києвом для висадки десанту для взяття української столиці. Бої були запеклими і Гостомель переходив з рук в руки.

В перші ж дні війни чи то ракета, чи бомба влучила у величезний ангар, в якому стояла «Мрія» – літак згорів, але не цілком.

Читайте далі тут

«Прийшли звірі, можуть зробити, що завгодно». Викрадення та «референдуми» на Запоріжжі

У місті Токмак Запорізької області російські військові цього тижня планували проведення так званого «референдуму», повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух 3 квітня звернувся до жителів Токмака, наголосивши, що так званий «референдум», який російські військові хочуть провести в окупованому місті, є незаконним. Чи вдасться російським окупаційним силам втілити кримський сценарій на Запоріжжі з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • У Запорізькій області російські військові продовжують артобстріли місцевої інфраструктури в Оріхові, а в кількох інших населених пунктах Пологівського району, повідомляє Запорізька ОВА.
  • Російські військові роблять безуспішні спроби просування у напрямках населених пунктів Гуляйполе, Запоріжжя, Кам’янське.
  • 31 березня командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України повідомило про звільнення від російської окупації населених пунктів Затишшя, Малинівка, Веселе, Зелений Гай і Червоне Запорізької області.
  • Тимчасово окупованими залишаються в області Пологи, Василівка, Токмак, Енергодар, Бердянськ та Мелітополь.
  • Читайте далі

Зеленський у Радбезі: ООН має усунути Росію від блокування рішень щодо її агресії або розпуститися

Росію треба усунути від блокування рішень Ради безпеки ООН щодо російської агресії, інакше організація має саморозпуститися, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи 5 квітня на засіданні Радбезу ООН у режимі відеоконференції.

«Ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето у Раді безпеки ООН на право смерті, яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним… Якщо це триватиме, то фіналом буде те, що кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право, не на міжнародні інституції. ООН можна буде просто закрити. Чи готові ви до закриття ООН?... Якщо ваша відповідь «ні», то діяти потрібно зараз, негайно, потрібно повертати силу в Статут ООН, потрібно негайно реформувати систему ООН так, щоб право вето не було правом смерті, щоб була справедлива представленість у Радбезі усіх регіонів світу, потрібно негайно примушувати агресора до миру», – сказав президент.

Зеленський закликав негайно притягувати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України, і судити їх у трибуналі, «який має бути аналогічним Нюрнберзькому процесу».

Він наголосив, що настав час реформувати ООН, щоб передати наступним поколінням «дієву ООН» яка зможе превентивно реагувати на безпекові виклики.

Заява пролунала на тлі вторгнення Росії в Україну і повідомлень про те, що в передмісті Києва Бучі, яке близько місяця займали російські військові, виявили тіла сотень убитих цивільних жителів. Після цього Україна і західні лідери закликали покарати Росію за воєнні злочини. Міноборони Росії відкинуло звинувачення у вбивствах мирних жителів і назвало численні фото і відеосвідчення «постановкою».​

Пацієнтів Балаклійської лікарні, яку днями обстріляли, евакуювали – Харківська ОВА

Пацієнтів Балаклійської лікарні, яку днями обстріляли російські військові, сьогодні вдалося евакуювати, повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

За його словами, 18 пацієнтів медзакладу вже перебувають у безпечному місці та продовжують лікування.

Війська РФ 2 квітня обстріляли будівлю районної лікарні в Балаклії Харківської області. Внаслідок обстрілу близько 70 пацієнтів та медичний персонал потребували евакуації.

3 квітня автобуси, на яких планувалося евакуювати пацієнтів та персонал Балаклійської лікарні, зазнали обстрілу з боку російських військових.

За даними Синєгубова, Балаклія – тимчасово окупована, а міський голова пішов на співпрацю з окупантами.

За даними Генштабу ЗСУ, нині російських військових стягують на Донбас і Харківський напрямок, де вони готуються до нових потужних ударів.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого. Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи житлові будинки, церкви, школи, лікарні, заправки, аеродроми, військові частини, нафтобази.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію». Крім того, попри численні свідчення, влада Росії заперечує, що атакує цивільних в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG