Доступність посилання

ТОП новини
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста
Україна вперше 19 квітня збила стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3, яким Росія обстрілює українські міста

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Російський літак ІЛ-96 евакуює зі США 12 дипломатів із родинами

Російський дипломатичний літак ІЛ-96, який зранку 5 березня вилетів із Санкт-Петербурга до Вашингтона, евакуює зі США дипломатів з родинами. Про це Радіо Свобода повідомили в МЗС та підтвердили джерела у правоохоронних органах. Також інформацію про вивезення дипломатів, оголошених «персонами нон-ґрата», підтвердили у російському МЗС.

Сьогодні, 5 березня, о 8:41 за київським часом борт вилетів у напрямку Вашингтона.

Як повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, за попередньою інформацією, цей літак забирає 12 дипломатів із родинами.

За її словами, «стоянка в Нью-Йорку – не більше ніж 2 години, тому літак летить у Вашингтон, потім забирає дипломатів із Нью-Йорка – і назад, до Москви».

Джерела «Схем» у правоохоронних органах також підтвердили інформацію про те, що мета рейсу – вивезення дипломатів.

У свою чергу, представниця МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що цим урядовим бортом «повертаються дипломати, яких уряд США оголосив персонами нон-ґрата».

Також у російських ЗМІ, цитуючи Захарову, пишуть, що цей літак «спеціального льотного загону «Росія» використовують високопоставлені російські чиновники і журналісти кремлівського пулу».

Через те, що ЄС закрив повітряний простір для російських літаків, ІЛ-96 змушений облітати країни Євросоюзу. Про це також свідчать дані з сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar.

У російських ЗМІ також повідомлялося, що у 2017 році саме цей літак ІЛ-96 доставив до Росії дипломатів, які потрапили під американські санкції, а також членів їхніх сімей.

Раніше повідомлялося, що влада США закрила повітряний простір країни для російських літаків.

В Очакові збито російський Су-25, пілоти – в полоні – ВМС ЗСУ

Військово-морські сили Збройних сил України повідомили, що в Очакові Миколаївської області збито ще один військовий літак РФ.

«Російська Федерація вже не перший день намагається знищити місто Очаків, у тому числі, здійснюючи постійні авіаційні нальоти, залякуючи мирне населення. Але Україна мужньо обороняється. Так, сьогодні, 5 березня, під час чергового нальоту авіації один з наших військових моряків збив літак Російської Федерації, а саме Су-25. Пілотів взято у полон. Слід зазначити, що збитий літак вилетів у свій «останній» політ із захопленого у 2014 році аеродрому у місті Саки (Новофедорівка)», – йдеться в повідомленні.

Раніше сьогодні на Миколаївщині українські військові вже збили чотири російських вертольоти.

5 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що російська армія за час вторгнення в Україну орієнтовно втратила понад 10 тисяч військовослужбовців (загиблими і пораненими), а також 269 танків, 945 бойових броньованих машин, 105 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 19 засобів ППО, 39 літаків, 40 гелікоптерів.

«Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій», – уточнили у Генштабі.

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Влада Італії наклала арешт на нерухомість Усманова і Соловйова – La Repubblica

Влада Італії наклала арешт на нерухомість російського бізнесмена Алішера Усманова і телеведучого Володимира Соловйова, які були внесені до санкційних списків Євросоюзу.

За даними газети La Repubblica, йдеться про дві вілли Соловйова на озері Комо, а також про віллу Усманова на Сардинії.

Раніше були заарештовані дві супер’яхти власника «Северсталі» Олексія Мордашова і власника Volga Group Геннадія Тимченка, а також вілла в Тоскані колишнього депутата Держдуми РФ Олега Савченка.

3 березня влада Німеччини заарештувала в Гамбурзі 156-метрову яхту Алішера Усманова. Вартість яхти «Ділбар» оцінюється у 600 мільйонів доларів. Вона була на гамбурзькому суднобудівному заводі Blohm+Voss на ремонті з жовтня минулого року.

Кулеба розкритикував Shell: «чи російська нафта не пахне кров’ю українців?»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував нідерландську нафтогазову компанію Shell за купівлю російської нафти.

«Мені кажуть, що Shell таємно купили вчора нафту в Росії. Одне питання до Shell: чи російська нафта не пахне вам кров’ю українців?» – написав голова МЗС у своєму твітері.

Кулеба закликав всіх «свідомих людей» по всьому світу вимагати від інтернаціональних компаній припинити всі бізнес-зв’язку з Росією.

Компанія Shell напередодні заявила, що «приголомшена війною в Україні» і має намір припинити співпрацю з компаніями зі структури «Газпрому».

«Ми також припинили більшість дій, пов’язаних із російською нафтою. Однак ми наразі купуємо її та інші російські продукти для деяких переробних потужностей та хімічних заводів, або забезпечити виробництво критично важливих палив та продуктів, на які люди та компанії покладаються щодня», – визнали в компанії.

Shell обіцяє надалі знижувати використання російської нафти по мірі того, як стає доступною альтернативна сировина, але при цьому вказує на те, що паливо з Росії має «значущу роль у глобальному постачанні» і наразі на ринках альтернатив йому недостатньо.

Голова МЗС Дмитро Кулеба напередодні повідомив, що закликав Євросоюз запровадити санкції, зокрема, проти нафтового сектору Росії.

«Ми перетворимо кожен квартал, вулицю і будинок у неприступну фортецю» – голова ВЦА Києва Жирнов

Голова військової адміністрації Києва, генерал-майор Микола Жирнов назвав столицю головним об’єктом для оборони на сьогодні.

«Київ – це важливий обʼєкт, номер один для ворога. Але це й обʼєкт номер один для оборони», – сказав Жирнов у включенні телеканалу «Рада».

Він розповів, як проходить підготовка до захисту та оборони столиці.

«Ми встановлюємо блокпости, опорні пункти та мінуємо обʼєкти. Працюють наші військові інженери, допомагають все налаштовувати і збудувати. Ми перетворимо кожен квартал і кожну вулицю та будинок у неприступну фортецю. Впевнені, що ворог не пройде до нашого міста. Ми робимо все, щоб створити для окупанта справжнє пекло», – заявив Жирнов.

Президент України Володимир Зеленський призначив генерала Миколу Жирнова головою військової адміністрації у Києві 1 березня.

Українська влада заявляє, що Київ для російських військ зараз є однією з найбільших мішеней. Також громадян неодноразово попереджали про діяльність диверсійних груп у столиці.

Херсонщина: Vodafone поновив зв’язок, Kyivstar досі частково не працює

Телекомунікаційна компанія Vodafone 5 березня відновила мобільний зв’язок у населених пунктах Херсонщини. Kyivstar досі частково не працює через пошкодження мереж. Про це у Vodafone та Kyivstar повідомили «Схемам» (Радіо Свобода).

Напередодні, 4 березня, місто Херсон та область частково залишилися без зв’язку. «Окупанти відключили мобільні мережі Vodafone та Kyivstar на території всієї Херсонщини. Наразі працює лише Wi-Fi», – повідомили в Херсонській обласній військовій адміністрації. Після 18:00 того ж дня у Vodafone повідомили, що у Херсоні зв’язок відновили.

Вже 5 березня у пресслужбі компанії повідомили, що зв’язок вдалося відновити і на території області. «Була пошкоджена інфраструктура, оперативно провели аварійно-ремонтні роботи та зробили перемаршрутизацію трафіка. Тож і у місті, і у області зв’язок є», – повідомила голова відділу зв’язків з громадськістю Vodafone Вікторія Рубан.

У компанії зазначили, що технічні співробітники працюють у кооперації з військовими та представниками місцевої та обласної влади: «Допомагають всі. Зрозуміло, що виникають складнощі, але ми намагаємось їх оперативно усувати, ремонтувати обладнання, використовуємо резервні ресурси за можливості».

Втім у місті та області мобільний зв’язок Kyivstar досі частково не працює.

У пресслужбі компанії повідомили журналістам, що зв’язок у частині населених пунктів регіону не працює через численні розриви волоконно-оптичної мережі. Там зазначають, що ремонтні роботи наразі неможливі.

«Відновлення зруйнованих ділянок мережі розпочнеться одразу, як у наших спеціалістів буде доступ до місць пошкодження. Kyivstar докладатиме усіх зусиль для того, щоб ця ситуація була якнайшвидше вирішена», – відповіли в компанії.

Окремо в пресслужбі зазначили, що мають інформацію про стан кожної базової станції або ділянки оптоволоконних систем та «використовують кожну хвилину затишшя, щоб відновлювати зв’язок на територіях ведення інтенсивних військових дій».

Спеціалісти з Інституту масової інформації у подібних випадках рекомендують мати SIM-картки всіх мобільних операторів, що є в Україні, з мінімально необхідною сумою грошей для дзвінків та смс.

У Лабораторії цифрової безпеки зазначають, що у випадку відсутності мобільного зв’язку, можна використовувати офлайн месенджери, які можуть допомогти підтримувати зв’язок із тими, хто фізично поряд.

У перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну у Державній службі спеціального зв’язку і захисту інформації запевняли, що зв’язок і мобільний інтернет ніхто не відключатиме, хоча попереджали, що у районах, де відбуваються бойові дії, можуть бути пошкодження.

Під контролем Росії наразі перебувають міста Херсон, Мелітополь та Енергодар.

Сьогодні, 5 березня, у Херсоні проходить чергова акція протесту проти російських окупантів. Жителі вийшли на мітинг проти дій військових Росії, які фактично захопили місто. Громадський транспорт у місті не працює, тому люди йшли до центру пішки та їхали велосипедами. Російські військові намагаються залякати людей стріляниною.

У місто не допускають гуманітарні вантажі української влади.

Російську «гуманітарну допомогу» мешканці Херсону відмовляються брати – тож 4 березня у місті не змогли зняти постановочні мітинги у Херсоні для «картинки» у російських ЗМІ.

Мер Енергодару: зараз із міста немає безпечного зеленого коридору

Міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив 5 березня, що з міста зараз немає можливості безпечно евакуюватися.

За повідомленням Орлова, міська влада повернулася до будівлі виконкому.

«На чисельні питання щодо можливості евакуації жінок і дітей. Зараз безпечного зеленого коридору немає! Уряд з міжнародними організаціями опрацьовують його створення. Енергодар знаходиться в пріоритеті. Ми обов’язково повідомимо, коли зможемо евакуювати людей», – зазначив мер.

Він закликав енергодарців не використовувати особистий автотранспорт та прибрати його від під’їздів.

«По-перше, палива все одно немає. По-друге, він дуже заважає швидкій, пожежній машині, сміттєвозу тощо», – пояснив він.

Орлов також зазначив, що комендантська година в Енергодарі триває з 18 години до 5:30. У цей час місто патрулюватимуть визначені жителі, решту мер просить залишатися вдома.

«Теплоносій вже подано на місто. Звертаємося до голів ОСББ- допоможіть налагодити системи в своїх будинках, можуть бути повітряні «пробки» та прориви, адже ми фактично заново запустили всю систему опалення», – додав міський голова.

Під контролем Росії наразі перебувають міста Херсон, Мелітополь та Енергодар. Місцеве населення у Херсоні протестує проти дій військових Росії.

Путін заявив, що знищення військової інфраструктури України «практично завершене»

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Міноборони РФ в Україні пішло шляхом знищення військової інфраструктури, і цю частину операції, за його словами, «практично завершено». Про це він заявив на зустрічі з жінками льотного складу російських авіакомпаній 5 березня, не згадавши, що російські війська в Україні масово обстрілюють саме цивільні об’єкти, від чого гинуть мирні жителі.

«Перше, що зробили – знищили військову інфраструктуру. Не всю, але частково. Склади з озброєнням, боєприпасами, авіацію, системи ППО. Системи ППО – їхнє знищення вимагає певного часу: їх треба спочатку викрити, потім вразити. Практично цю роботу завершено», – сказав Путін.

Рано-вранці 24 лютого Путін заявив про початок «спецоперації на Донбасі» після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України і заявляє, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Військові та цивільні аеродроми російська авіація почала бомбити та обстрілювати з ракет зранку 24 лютого. Тоді авіаударів зазнали практично всі цивільні і військові аеропорти і аеродроми від Чугуєва до Коломиї. Також першими цілями російської авіації стали військові частини.

Росія заперечує обстріли цивільних об’єктів. Однак авіаудари російської авіації прийшлися на заправки і нафтобази, а потім російська армія почала обстрілювати ракетами та бомбардувати цивільне населення, вражаючи житлові квартали, пологові будинки, лікарні, школи, дитсадки та церкви. Так, у Харкові був повністю знищений весь центр міста, уламок ракети впав на Благовіщенський собор. У Києві українські ППО збили ракету над Залізничним вокзалом, її уламки впали біля Південного вокзалу, де очікували евакуації мирні мешканці.

Денісова: РФ не дозволяє ротацію працівників АЕС, можливі «непоправні наслідки»

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявляє, що російські війська не дозволяють ротацію працівників захоплених ними атомних станцій.

Як написала Денісова у фейсбуці 5 березня, це може призвести до «непоправних наслідків, адже порушення процесу роботи цих об’єктів загрожує повторенням трагедії 1986 року».

«10 діб персонал ЧАЕС перебуває на своїх робочих місцях без ротації та відпочинку. Невирішеним залишається також питання зміни персоналу на Запорізькій АЕС… Російська Федерація впроваджує справжній ядерний тероризм на території вільної Європи», – написала Денісова.

Вона закликала МАГАТЕ «невідкладно зробити перевірку» в зонах Запорізької та Чорнобильської АЕС з метою з’ясування всіх ризиків, спричинених воєнними діями РФ.

«Звертаюся до Міжнародного Червоного Хреста – сприяти створенню гуманітарного коридору для зміни обслуговуючого персоналу станцій. Прошу країни-члени НАТО: закрийте небо над Україною», – наголосила омбудсмен.

У ніч на 4 березня російські військові обстріляли і захопили Запорізьку атомну електростанцію, найбільшу в Європі. Там виникла пожежа.

У Державній агенції ядерного регулювання України вдень 4 березня повідомили, що в результаті обстрілів ЗАЕС з артилерійської зброї пошкоджень зазнала будівля реакторного відділення енергоблоку № 1, у район розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива потрапило 2 артилерійські снаряди.

«Ступінь пошкоджень конструкцій і систем цих ядерних установок та їх вплив на безпеку потребує додаткових оцінок за результатами ретельних обстежень спеціальними службами Експлуатуючої організації», – повідомили в агенції.

Увечері 24 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що російські війська захопили Чорнобильську АЕС.

«Енергоатом» раніше закликав МАГАТЕ вимагати від Північноатлантичного альянсу запровадити заборону польотів над Україною, щоб забезпечити безпеку атомни об’єктів.

Атака хакерів РФ триває, але сайти центральних органів влади доступні – Держспецзв’язку

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила, що російські хакери безперервно продовжують атакувати українські інформаційні ресурси.

«З моменту військового вторгнення найбільше DDoS атак зазнали ресурси Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, президента України, Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ. Найпотужніші атаки у своєму піку перевищували 100 Gbps. Не зважаючи на застосовані ресурси, сайти центральних органів влади доступні», – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що єдине, що вдалося російським хакерам, замінити стартові сторінки на сайтах низки органів місцевої влади.

1 березня віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що Україна перейшла до «впевненого наступу» у кібервійні проти Росії.

Угруповання Anonymous у перший день російського вторгнення в Україну 24 лютого оголосило про те, що здійснюватиме кібератаки на сайти російських держустанов та ЗМІ. Атакам піддавалися сайти Кремля, Держдуми, Міноборони та інших держустанов.

Росавіація рекомендує авіакомпаніям призупинити всі рейси за кордон

Росавіація рекомендує російським авіакомпаніям призупинити з 6 березня усі міжнародні рейси, передає в суботу російська агенція «Інтерфакс».

Рекомендація адресована авіакомпаніям, чиї літаки зареєстровані в інших країнах у рамках договору про лізинг з іноземною організацією. Крім того, з 8 березня відомство рекомендує призупинити рейси в Росію з країн, що приєдналися до санкцій.

«Аерофлот», найбільший російський авіаперевізник, у суботу заявив, що з 8 березня припиняє всі польоти за кордон, за винятком Мінська, «у зв’язку із виникненням додаткових обставин, що перешкоджають виконанню польотів».

Вже з півночі 6 березня на рейси з Росії перестануть пускати пасажирів, які мають зворотні квитки на дати після 8 березня. Пасажири міжнародних рейсів з авіаквитками в один бік з вильотом з Росії прийматимуться до моменту припинення польотів. Як повертатимуться на батьківщину росіяни, які мають квитки на дати після 8 березня, наразі невідомо.

5 березня компанія Lufthansa повідомила, що розриває співпрацю з російськими авіакомпаніями через введені проти Росії санкції у зв’язку з вторгненням в Україну. Також авіакомпанія S7 скасувала всі міжнародні рейси. Таке ж рішення ухвалила авіакомпанія Smartavia.

Скасування російських рейсів за кордон пов’язане не лише із закриттям повітряного простору низкою країн, серед яких і США, а й із санкціями Євросоюзу. Санкції забороняють продаж літаків, запчастин та обладнання російським авіакомпаніям. Крім того, компанії-власники літаків, що перебувають у російських авіакомпаній в лізингу, вимагають повернути ці літаки, анулювавши ліцензії на їх експлуатацію.

З Волновахи вдалося евакуювати близько 400 людей – голова ОВА

Близько 400 жителів Волновахи і навколишніх селищ вдалося евакуювати за 5 березня, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«Це ті люди, хто самотужки зміг напередодні дістатися до населеного пункту, неподалік якого зупинилася колона евакуаційного транспорту. Хоч на сьогодні ми мали намір і необхідний транспорт для евакуації значно більшої кількості людей, рух колони змушені були припинити, оскільки росіяни знову почали нещадний обстріл Волновахи – просуватися туди було вкрай небезпечно», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Кириленка, зараз евакуйованих людей доправляють у безпечне місце. Списки евакуйованих він пообіцяв надати пізніше.

Раніше влада України повідомила, що з 9-ї години ранку 5 березня за домовленостями з РФ і за посередництва Червоного Хреста мала відбуватися евакуація населення з Маріуполя і Волновахи. Пізніше віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що об 11:45 військові Росії почали обстріл міста Волновахи Донецької області з важкого озброєння.

А голова ОВА Кириленко повідомив, що евакуацію населення з Маріуполя переносять, бо російська сторона продовжує обстріли.

ОП: запустили сайт для іноземців, які хочуть приєднатися до легіону оборони України

В Україні запрацював сайт fightforua.org, що містить всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, які хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України, повідомив Офіс президента 5 березня.

«Іноземці, які хочуть допомогти Україні, зможуть знайти на сайті детальну покрокову інструкцію, як приєднатися до справедливої боротьби з агресором. Зокрема, щоб вступити до лав Інтернаціонального легіону оборони України, необхідно звернутися до посольства України у своїй державі з відповідним наміром та уточнити, які документи та одяг (обладнання) потрібні або рекомендовані», – йдеться в повідомленні.

«Потім необхідно пройти співбесіду в посольстві з аташе з питань оборони та оформити візу з консулом. Далі подається заявка на призов до Збройних сил України на добровільну військову службу за контрактом. Після цього легіонер отримає інструкцію щодо подорожі Україною, необхідні документи та обладнання. Рекомендовано, якщо є, взяти із собою військовий комплект, наприклад, одяг або його елементи, спорядження, шолом, бронежилети тощо», – додали в ОП.

За повідомленням, прибувши на збірний пункт в Україні, легіонер підписує контракт і приєднується до Інтернаціонального легіону оборони України.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що з 16 країн світу в Україну вже їдуть добровольці, «які готові пліч-о-пліч з українським народом боротися проти агресора».

«Їхня загальна кількість уже перевалила за тисячу людей, і заявки продовжують надходити», – сказав Кулеба 2 березня.

З 1 березня в Україні, згідно з указом президента, почав діяти безвізовий режим для іноземних добровольців.

На Миколаївщині збили чотири російських гвинтокрили – військові

Морські піхотинці з 35-ї бригади збили чотири гвинтокрили російської армії, повідомляє пресслужба 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського.

«Наші морські піхотинці разом із побратимами з оперативного командування «Південь» збили чотири гвинтокрили противника. При цьому один із морпіхів зірвав джек-пот, він знищив одразу три одиниці», – йдеться у повідомленні.

Тим часом, на аеродромі Кульбакине, розташованому на околиці Миколаєва, ЗСУ захопили техніку російської армії, яка вранці 5 березня рушила на аеродром, повідомив у телеграмі голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Він попросив населення не панікувати при вигляді російської бойової техніки, тому що це вже − трофеї. «Не панікуйте, не стріляйте! Наразі йде техніка з Кульбакиного з літерою «z». Це захоплена нами техніка», – сказав голова ОВА.

Раніше сьогодні Генштаб ЗСУ повідомив, що російська армія за час вторгнення в Україну орієнтовно втратила понад 10 тисяч військовослужбовців (загиблими і пораненими), а також 269 танків, 945 бойових броньованих машин, 105 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 19 засобів ППО, 39 літаків, 40 гелікоптерів.

«Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій», – уточнили у Генштабі.

2 березня Міноборони Росії вперше оприлюднило дані про втрати російських військ, що діють в Україні. Відомство повідомило, що вбитих – 498, поранених – 1597 людей.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Повітряні сили повідомляють про затримання на Чернігівщині пілота збитого російського Су-25

Командування Повітряних сил Збройних сил України повідомило 5 березня про затримання пілота збитого російського літака СУ-25 на Чернігівщині, поблизу села Забарівки.

За даними Генштабу ЗСУ, за час вторгнення Росії в Україну українська протиповітряна оборона знищила щонайменше 39 російських літаків та 40 гелікоптерів.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ напередодні повідомили, що до повномасштабного вторгнення в Україну авіаційне угруповання російської армії, зосереджене довкола українських кордонів, налічувало понад сімсот одиниць авіаційної техніки: 450 літаків, 250 вертольотів.

Російська сторона ці дані поки не коментувала.

У Міністерстві оборони Росії раніше заперечували дані української сторони про збиті російські літаки, розбомблену бронетехніку і заявляли, що не обстрілюють українські міста, попри численні свідчення очевидців, фото- і відеодані. Спочатку там також заперечували загибель російських військових.

Міністерство оборони Росії 2 березня вперше оголосило дані про втрати серед своїх військових, які беруть участь у вторгненні на територію України. У Міноборони РФ визнали загибель 498 російських військових і поранення 1597.

За даними Генштабу Збройних сил України, втрати російських військ станом на ранок 5 березня складають понад 10 тисяч осіб вбитими і пораненими.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

В Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії (з 5:30 24 лютого 2022 року терміном на 30 діб). О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок «спецоперації на Донбасі» після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. Країни Заходу почали застосовувати нові санкції проти Росії через її масштабний напад на Україну.

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України і заявляє, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Омбудсмен: від початку вторгнення Росії в Україні загинули 32 дитини, 70 – поранені

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що від початку масштабного вторгнення російських військ в Україні загинули 32 дитини, а 70 – зазнали поранень. Як написала омбудсмен на своїй сторінці у фейсбуці, це дані станом на 11:00 5 березня.

«Внаслідок 47 обстрілів цивільних об’єктів на Київщині загинуло двоє дітей. Під завалами будинків в смт Бородянка на Київщині можуть перебувати біля сотні осіб, у тому числі діти. Їхня доля невідома. У с. Мархалівка Фастівського району на Київщині ворожі снаряди забрали життя 3 дітей. Через ракетні та артилерійські обстріли у Харкові загинуло 5 дітей», – написала Денісова.

«На Київщині із танкових кулеметів колони військової техніки окупантів 4 березня 2022 року було розстріляно авто з шістьма цивільними, 17-річна дівчина та жінка загинули, ще четверо зазнали осколкових поранень, серед них дівчата 17 та 7 років. Російські війська продовжують цинічно порушувати право дітей на життя, яке закріплене статтею 6 Конвенції ООН про права дитини», – наголосила вона.

Омбудсмен закликала міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України.

«Прошу країни-члени НАТО: закрийте небо над Україною», – додала Денісова.

«НАТО усунулось від допомоги Україні» − Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що НАТО усунулось від допомоги Україні, не надавши згоди закрити для польотів небо над Україною під час вторгнення Росії. Про це він заявив 5 березня під час національного телемарафону.

«Коли НАТО поводить себе так, як воно зараз себе поводить, то росіян це тільки підбадьорює і показує їм, що НАТО сильне на словах, а не в діях. В НАТО існує політична згода, щоб союзники на двосторонньому рівні допомагали Україні всім, чим можуть, але сам альянс як організація, по суті, усунувся. Ми маємо говорити про це чесно, українці мають чітко й чесно побачити, що НАТО насправді не є таким, яким українці собі його уявляли − принаймні зараз. Якщо завтра вони змінять свою позицію – молодці. Але поки що їхня позиція не викликає поваги», – сказав Кулеба в ефірі національного телемарафону в суботу.

Він також зауважив, що вторгнення Росії в Україну, що триває 10-й день, є проблемою не лише України, а й НАТО, «просто в альянсі цього ще не усвідомили».

«Можна тисячу разів сказати, як роблять натовці, що вони будуть відчайдушно битися за кожен дюйм своєї землі і за те, що вони зміцнять східний фланг НАТО, але коли вони не ухвалюють практичних рішень, то Росія бачить, що це все – слова. І вона розуміє, що НАТО відчуває страх. А Росія нічого так не потребує, як відчуття страху. Саме те, що ми такі безстрашні і ніщо нас не стримує в захисті нашої держави – це росіян лякає і змушує їх стримуватись», – наголосив міністр.

5 березня з проханням до депутатів Європарламенту закрити небо над Україною звернувся голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Раніше з проханням запровадити над Україною безпольотну зону до НАТО звертався президент Володимир Зеленський, однак НАТО відповіло відмовою.

Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що країни НАТО «прекрасно розуміють», що вони не можуть втручатися в ці події.

Раніше низка лідерів західних країн та генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявили, що запровадження безпольотної зони означало б прямий конфлікт НАТО з Росією.

Евакуація з Маріуполя переноситься, війська РФ продовжують обстріли – голова ОВА

Евакуація населення Маріуполя переноситься, бо російська сторона продовжує обстріли, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«Терміново! 12:45. Евакуація мирного населення з Маріуполя перенесена. У зв’язку з тим, що росіяни не дотримуються режиму тиші та продовжують обстріли самого Маріуполя і його околиць, в цілях безпеки евакуація населення перенесена», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

«Просимо людей розходитися із місць збору і перейти до сховищ. Додаткова інформація про евакуацію буде розміщена найближчим часом. Інформувати мешканців міста також будуть поліцейські за допомогою гучномовців», – додав він.

Раніше віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що об 11:45 військові Росії почали обстріл міста Волновахи Донецької області, де тривала евакуація жителів (згідно з домовленостями сторін про гуманітарні коридори), з важкого озброєння.

З 9-ї години ранку 5 березня за домовленостями з РФ і за посередництва Червоного Хреста мала відбуватися евакуація населення з Маріуполя і Волновахи.

Російські війська обстрілюють Волноваху з важкого озброєння, попри домовленість про евакуацію – Верещук

Віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що об 11:45 військові Росії почали обстріл міста Волновахи Донецької області, де тривала евакуація жителів (згідно з домовленостями сторін про гуманітарні коридори), з важкого озброєння.

«Як ви знаєте, з 9-ї години ранку 5 березня у нас була попередня домовленість про те, що ми створимо два гуманітарних коридори – Волноваха і Маріуполь. Я констатую той факт, що Росія порушила домовленості. Навіть за посередництва Червоного Хреста не дотрималась взятих на себе зобов’язань і обстрілює місто Волноваху», – сказала Верещук на брифінгу.

Також, за її словами, у напрямку Маріуполь-Запоріжжя ведуться бої в районі населеного пункту Пологи-Оріхове, що блокує рух колони з Маріуполя до Запоріжжя.

«Ми звертаємось до російської сторони припинити обстріли, повернути режим припинення вогню і дати можливість сформувати колони гуманітарного коридору для того, щоб діти, жінки і люди похилого віку змогли покинути населені пункти. Також звертаємось до Російської Федерації дати можливість з міста Дніпра та міста Запоріжжя направити гуманітарні вантажі, особливо – які складаються з медикаментів, інсуліну тощо, а також продуктів харчування», – додала міністр.

Раніше цього дня радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович під час всеукраїнського телемарафону також повідомляв, що російські війська зірвали спроби створення гуманітарних коридорів в районі Волновахи та Маріуполя Донецької області. «Зараз евакуація зірвана, і мирним мешканцям треба чекати в безпечних місцях», – сказав Арестович.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров на своїй пресконференції в Москві заявив, що розраховує на те, що домовленості будуть виконуватися. «Наші військові зробили всю роботу, яка залежала від них», − сказав він.

Про домовленість щодо гуманітарних коридорів повідомили після другого раунду переговорів між українською і російською делегацією, що відбувся 3 березня.

Платіжна система PayPal, а також Bloomberg і CNN зупиняють роботу в Росії

Платіжна компанія PayPal Holdings Inc призупинила роботу сервісу в Росії, повідомляє Reuters із посиланням на президента компанії Дена Шульмана.

Він заявив, що компанія підтримує міжнародне співтовариство у засудженні російської військової агресії в Україні. Наголошується, що деякий час сервіс буде доступний, щоб користувачі могли зняти гроші зі своїх рахунків. 2 березня PayPal припинив реєстрацію нових користувачів із Росії.

4 березня корпорація Microsoft Corp оголосила про зупинення продажів нових продуктів і послуг у Росії через ескалацію російсько-українського конфлікту.

Зв’язки з Росією розірвали вже багато західних компаній, включаючи Apple, Oracle, Dell Technologies, нафтову Exxon Mobile, авіабудівні Boeing та Airbus, виробника спортивного одягу і взуття Nike, Walt Disney.

Тим часом, агентство Bloomberg і американський телеканал CNN також оголосили, що припиняють свою діяльність у Росії. Це рішення ухвалили після підписання президентом Росії Володимиром Путіним закону про кримінальну відповідальність за так звані «фейки» про дії російських військових в Україні.

«Зміна Кримінального кодексу, яка, здається, покликана прирівняти будь-якого незалежного репортера до злочинця, унеможливлює збереження будь-чого схожого на нормальну журналістику всередині країни», – заявив головний редактор Bloomberg Джон Міклетвейт.

Через ухвалення цього закону російські «Новая газета» та видання «Сноб» вирішили видалити всі матеріали про війну з Україною з сайту та із соціальних мереж. Видання The Bell також відмовилося від висвітлення так званої «спеціальної воєнної операції» (так російська влада називає війну, яку розпочала в Україні) російських військ в Україні, а Colta тимчасово припинила роботу.

Уряд РФ вимагає від ЗМІ висвітлювати бойові дії лише за офіційними джерелами. Наприклад, у повідомленнях Роскомнадзору, спрямованих до редакції Радіо Свобода, йшлося, що війну в Україні не можна називати війною – бо Міністерство оборони не підтверджує, що Росія з кимось воює.

Через ці правила в Росії було заблоковане Радіо Свобода і регіональні проєкти радіостанції, канал «Настоящее время», «Голос Америки», телеканал «Дождь», радіостанція «Эхо Москвы», видання Znak.com, The Village, ТВ 2, «Медуза», The New Times, «Тайга.інфо», DW та низка українських видань. Деякі ЗМІ заявили про припинення роботи.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG