Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: як зупинити «терористичний» режим Росії


Дрон-камікадзе над Києвом. 17 жовтня 2022 року. Російська армія вкотре атакувала середмістя Києва. Дрон влучив у житловий будинок
Дрон-камікадзе над Києвом. 17 жовтня 2022 року. Російська армія вкотре атакувала середмістя Києва. Дрон влучив у житловий будинок

Тиждень, що минув уже назвали «історичним». Чим від позначений:

  • Російська армія не отримує успіху на фронті, натомість обстрілює ракетами і дронами українські міста та інфраструктуру, зокрема і Київ
  • ООН переважною більшістю голосів засудила спробу анексії Росією окупованих українських територій
  • ПАРЄ визнала путінський режим «терористичним»
  • Після зустрічі «Рамштайн-6» Україна очікує посилення протиповітряної оборони.
  • Збройні сили України здійснювали наступальні дії на сході та півдні, і відбивали атаки противника. Біля Бахмута ідуть запеклі бої
  • Путіну на саміті «Центральна Азия - Росія» в Астані сказали, що не хочуть, щоб «було як в СРСР».

Російський ракетний і дроновий терор: обстріли міст і інфраструктури України

Росія у понеділок 11 жовтня провела масований обстріл енергетичної інфраструктури України, а вдарила по середмістю української столиці та інших містах. 17 жовтня атака повторилася. Постраждав житловий будинок, одна людина загинула.

Мета: знищити енергетичну інфраструктуру і залякати людей

Як сказав президент Зеленський: російські війська мають дві мішені – енергообʼєкти по всій країні та люди.

«Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські «Шахіди». У них дві мішені. Енергообʼєкти – по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні. Друга мішень – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди», – сказав Зеленський у своєму відеозверненні із центру Києва.

Обстріли Запоріжжя та передмість

Щонайменше сотня цивільних загинули, серед них багато дітей, внаслідок російських обстрілів та ракетних атак на Запоріжжя, що уже безперервно тривають із кінця вересня.

Російська ракета зруйнувала цілий під'їзд будинку у середмісті Запоріжжя. Загалом того дня внаслідок дій Росії загинуло 20 цивільних.6 жовтня 2022 року
Російська ракета зруйнувала цілий під'їзд будинку у середмісті Запоріжжя. Загалом того дня внаслідок дій Росії загинуло 20 цивільних.6 жовтня 2022 року

Проєкт «Новини Приазовʼя» зібрав свідчення жителів міста та інформацію про таке: Як і звідки Росія щоденно обстрілює Запоріжжя? Як змінилося місто і чи радить влада звідти виїжджати? Наскільки має змінитися лінія фронту, щоб в Запоріжжі стало безпечніше цивільним?

Читайте про це тут: «Мов пекло». Що може врятувати Запоріжжя від «ракетного терору Росії»?

Нічний російський удар по Миколаєву: кількість жертв зросла до чотирьох людей

Російська армія влучила по житловому будинку уночі на 13 жовтня. Загинули люди. Миколаїв, фактично із початку широкомасштабного вторгнення Росії, зазнає втрат серед цивільних, руйнувань житлових будинків та інфраструктури внаслідок російських обстрілів.

Більше читайте тут

Українців попросили економити е\е. Відключення – це надовго?

Наскільки критичних ушкоджень зазнала енергосистема України внаслідок російських ракетних обстрілів 10 і 11 жовтня? Як довго можуть тривати віялові відключення електроенергії? Як швидко Україна зможе відновити ушкоджену і знищену інфраструктуру? Чи зможе енергетична система працювати в умовах постійних атак? Про це Радіо Свобода в ефірі програми Свобода Live поговорило із Юрієм Корольчуком, експертом Інституту енергетичних стратегій.

Про це читайте тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Реакція світу: резолюції ООН і ПАРЄ

У світі відреагували на масовані російські удари по українських містах та енергетичній інфраструктурі: ООН і ПАРЄ – резолюціями, західні партнери України – обіцянками надати сучасні системи ППО, які зможуть захистити міста та інфраструктуру.

ООН засудила спробу анексії Росією українських територій

12 жовтня Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй переважною більшістю голосів проголосувала за проєкт резолюції, яка засуджує спробу анексії РФ чотирьох областей України. Це «успішна наступальна операція на дипломатичному фронті», заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Більше про це читайте тут

ПАРЄ одностайно визнала путінський режим «терористичним»

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 13 жовтня ухвалила резолюцію щодо засудження російської агресії проти України. ПАРЄ також підтримала створення міжнародного трибуналу через війну Росії проти України.

Що це означає для України: читайте тут

НАТО надасть Україні засоби для боротьби з дронами-камікадзе – Столтенберг

«НАТО оперативно надасть Україні протидронні засоби із сотнями пристроїв для глушіння безпілотників, які можуть допомогти звести нанівець ефективність російських та іранських дронів і захистити українське населення та інфраструктуру», – заявив генсек НАТО.

Більше про це читайте тут

«Рамштайн 6»: до чого домовилися країни-донори оборонної підтримки України?

12 жовтня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про початок роботи в рамках Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн 6» у Брюсселі, де проходить зустріч міністрів оборони НАТО. Він також анонсував низку важливих двосторонніх зустрічей. Зокрема, Олексій Резніков зустрівся з очільником міністерства оборони США Ллойдом Остіном. Які результати?

Більше дивіться тут:

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Про дії ЗСУ та підпілля на окупованій території

Зброя для наступу: чим ЗСУ б'ють російську армію?

Масовані ракетні удари Росії по мирних українських містах стали свого роду імпульсом для нової військової допомоги країн Заходу Україні. Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» спробували розібратися, якої техніки не вистачає ЗСУ, щоб продовжити наступ, чи є можливість отримати сучасні танки і ракети з дальністю польотів 200-300 кілометрів і чи здатні західні системи ППО закрити небо над Україною? Та як працюється українським артилеристам на натівських гаубицях FH70? Читайте про це тут

ВІДЕО ПЕРЕДАЧІ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Зеленський: ключові гарячі точки на Донбасі – Соледар і Бахмут

Проти українських сил окупанти «кинули всіх, кого могли, зокрема, і дві тисячі «зеків» – вони серед найманців саме там». «І це «зеки» з великими строками покарання за тяжкі злочини. Їх на фронті утримують не лише грошима, а й обіцянкою амністії. Ось так російська держава спонсорує терор, шукає по тюрмах вбивць і обіцяє їм свободу, якщо вони вбиватимуть знову», – сказав президент України Зеленський. Він відзначив українські підрозділи, які успішно протидіють російським загарбникам.

Читайте тут

Солдату потрібна відпустка: дехто пів року без ротації

В українських військах є чимало підрозділів, які з самого початку масштабного вторгнення не мали ротацій. І хоч військові кажуть, що готові витримувати це, адже йде повномасштабна війна й вони потрібні тут і зараз, однак, за твердженнями фахівців: відпочинок потрібний.

Чому – в матеріалі журналістів проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Підпілля літерою «Ї» бореться з Росією в окупації

Підпільники малюють літеру «Ї» на парканах і тротуарах, на пам’ятниках і стінах будівель в Маріуполі, на окупованих частинах Херсонської та інших областей, ризикуючи свободою, а, можливо, і життям. У чому «магія» літери «Ї»? Чому саме її обрано за символ спротиву окупації?

Читайте за лінком

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Чому Росія програє: аргументи і прогнози

Росія приречена на поразку: аналітики про прорахунки Путіна і наслідки його дій

Чого не врахував Володимир Путін? У чому його бачення виявилося абсолютно помилковим? Чому нова спроба анексії частини України внаслідок широкомасштабного вторгнення виявилася його фатальною помилкою? Чому тепер на кону не лише існування України, а й усього світу? І чому Росія приречена на поразку?

Читайте тут

Для Росії війна перейшла у стратегічний цугцванг, наближається фінал – Данілов

Для Росії війна в Україні вже вийшла на стадію «стратегічного цугцвангу» – кожний наступний хід лише погіршує ситуацію та наближає до фіналу, написав у фейсбуці секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов.

За словами секретаря РНБО, наразі існує п’ять аргументів, які доводять тезу про майбутню поразку Росії. Про них читайте тут

Формула миру: як Україна пропонує завершити війну?

Президент України Володимир Зеленський на саміті лідерів «Групи семи» запропонував формулу досягнення миру. Зокрема він закликав розмістити на кордоні України та Білорусі місію міжнародних спостерігачів для моніторингу ситуації у сфері безпеки. Які ще пропозиції висуває Україна?

  • Збільшити і посилити оборонну підтримку України
  • Повітряний щит для України
  • «Нуль прибутку для держави-терориста»
  • Міжнародна місія на кордоні з Білоруссю

Детально про це читайте тут

«Хочемо, щоб нас поважали». Президент Таджикистану звернувся до Путіна і нагадав про СРСР

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на саміті «Центральна Азія — Росія» закликав російського лідера Володимира Путіна з повагою ставитись до своїх партнерів. Про це повідомляє таджицька служба Радіо Свобода – Радіо Озоді.

Більше про це читайте і дивіться тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щонеділі. Підписатись на розсилку можна тут.

XS
SM
MD
LG